Hoe ga ik verder na een burn out

Ok, ik ben hersteld van een burn out. Hoe nu verder? Dat waren mijn gedachtes na mijn herstel.

Mijn sessies bij de psycholoog had ik achter de rug. De tijd van bezinning is voorbij. De tijd is aangebroken om weer de wijde wereld in te gaan. Maar welke koers vaar ik nu op?

Ik heb me voorgenomen om mijn levensstijl te veranderen. Ik heb wat handvaten gekregen van de psycholoog waar ik mee aan de slag kon gaan. In een andere blog zal ik daar wat dieper op in gaan. Maar één ding weet ik zeker; geen burn out meer voor mij! Ja het heeft mij sterker en wijzer gemaakt, Maar ik heb er zowel emotionele- als fysieke pijn door ervaren. Ik heb mezelf moeten oprapen uit een dal. Nu ik daaruit ben wil ik niet terugvallen in dat dal. Ze zeggen dat je pas leert rijden als je jouw rijbewijs hebt. Dat geldt ook voor als je uit een burn out komt. Je leert een nieuwe levensstijl aan. Dat was en is voor mij niet altijd even makkelijk. Ik wil zo graag alles tegelijk veranderen maar zo werkt het niet. We take it step by step. Mijn burn out is inmiddels ruim 3 jaar geleden en ik ben nóg steeds bezig met het veranderen van bepaalde gedragspatronen. Het is eigenlijk een ongoing process. De burn out heeft mij bewust gemaakt van mezelf en het heeft wat losgemaakt wat weer geheeld moet worden.

Een van de dingen die ik geleerd heb is het luisteren naar mijn lichaam. Klinkt misschien zweverig maar oh zo belangrijk. Wij zijn zo gemaakt dat ons lichaam allerlei signalen geeft wanneer onze tank bijna leeg is. De truc is niet negeren maar luisteren (lijkt heel simpel). Ik heb nog een lijst die ik aan het afwerken ben, maar hey i am on my way. Het leven na een burn out is bevrijdend maar ook hard werken om niet weer terug te vallen.

 Zo nu en dan is het goed als je een check doet bij jezelf, wat zuigt energie en wat geeft mij energie? Jij bent het kompas van je eigen wezen. Je lichaam en gevoel zeggen vaak genoeg. Wanneer je erachter komt wat energie zuigt en geeft en je doet daar wat mee, wordt de kans klein dat je terugvalt of überhaupt in een burn out terecht komt. Er zijn bij mij momenten geweest dat ik bijna weer glipte in dat dal. Maar door voor mezelf op te komen in privésfeer en zakelijk heb ik dat kunnen voorkomen.

3 praktische tips:

  1. Neem af en toe een moment van reflectie stel je zelf de volgende vraag; wat zuigt energie en wat geeft mij energie?
  2. Gebruik je lichaam als een kompas om signalen te herkennen. Voorbeelden van signalen; chronisch vermoeidheid, veel hoofdpijn, duizeligheid, hartkloppingen, paniek aanvallen, stijve nek, lusteloosheid, snel geprikkeld en zo zijn er meer maar dit zijn de veelvoorkomende signalen!
  3. Break busy doe af en toe iets anders dan je dagelijkse routine!   

Kortom blijf waakzaam en leer van je fouten! Je kan het!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *