Je verleden, het heden en je toekomst

 

 

Wees dankbaar voor je verleden 

Ik heb jarenlang op mezelf neergekeken omdat ik o.a. mijn HBO studie niet had afgerond. Ik zag leeftijdsgenoten HBO diploma’s halen en master diploma’s halen, terwijl ik met die gedachte liep: dat had ik kunnen zijn.Mijn denkwijze uitte zich in mijn gedrag en ik ging mij hierdoor timide gedragen. Bijvoorbeeld mengde ik mij niet in bepaalde gesprekken, omdat ik onzeker was om mee te praten over zaken waar ik dacht geen verstand van te hebben. Ik heb mij lang onbekwaam gevoeld om nieuwe uitdagingen aan te gaan, waardoor ik lang in mijn comfortzone heb gezeten. Door mijn burn-out ben ik uit mijn comfortzone gehaald en in het diepe gegooid. Ik begreep niet wat mij overkwam en waarom het mij overkwam. Maar ik heb hierdoor zoveel over mezelf en mijn levensstijl geleerd waardoor ik o.a. nu sterker in mijn schoenen sta en doelgericht mijn leven wilt leiden. Als ik terugkijk naar mijn denkwijze destijds, dan denk ik nu: Girl get yourself together! Ten eerste ben je nooit te oud om te leren. Wat niet is kan nog komen. Ten tweede mijn focus lag te veel op hetgeen ik niet had. Terwijl ik verder alles had wat mijn hartje begeerde. SMH lol ik word nu gewoon boos op mijzelf als ik eraan terugdenk. Maar anywaysss… lees lekker verder, ik draaf door……

Ik ben dankbaar voor mijn verleden. Mijn verleden heeft mij gemaakt tot wie ik nu ben met negatieve of positieve ervaringen.Gebruik je verleden om vandaag een beter, wijzer en inspirerend mens te zijn. Blijf niet in het negatieve hangen, want dat gaat je niet helpen. Het houdt je alleen maar gevangen en dat is zonde van je tijd! Als je nog duidelijk het effect ervaart van een negatieve ervaring uit het verleden, is het niet makkelijk om dat 1,2,3 los te laten. Maar jij zit aan het stuur van je leven. Jij bepaalt of je gevangen blijft of in vrijheid leeft. Het is een verandering van je denken dat je hiervan gaat bevrijden. Het feit dat je er nog bent en je leven leidt, zegt al dat je sterk genoeg bent om jezelf ook te bevrijden. Je hebt een strategie, een plan en vastberadenheid nodig. Om te ontsnappen uit hetgeen dat je vasthoudt uit je verleden.

Wees dankbaar voor het heden

Misschien heb je jezelf al losgemaakt van de negatieve ervaringen van het verleden. Maar ben je niet tevreden over waar je nu bent. Hey ik geloof dat je precies bent waar je moet zijn. Wat kan je leren uit de fase waar je nu in zit? Misschien bevind je op een plek waar alles koek en ei is. Good for you! Hou dat vast en geniet daarvan.

Maar misschien bevind je je op een plek, waar je het gevoel hebt dat je vastzit en niets vernieuwends, leuks en spannends lijkt te gebeuren. Dat zijn de periodes dat je het leven misschien ‘saai’ vindt. Het is goed om dan te kijken naar hetgeen dat je wel hebt, en niet naar hetgeen dat je niet hebt. Dat helpt mij altijd door zulke fases heen. Wat ik heb, is iets wat iemand anders niet heeft en misschien graag zou willen. In deze fase leer je blij zijn met de kleinste dingen, die je met beide benen op de grond houden. Dankbaarheid is de sleutel om een tevreden leven te leiden.

 Wees dankbaar voor de toekomst

De toekomst kan heel hoopvol lijken, maar ook beangstigend. De toekomst is namelijk onbekend. Ik hoor vaak mensen zeggen: “ik weet niet wat de toekomst mij brengt.” Dat staat dus niet meer in mijn vocabulaire. Ik weet niet hoe mijn toekomst eruitziet, maar ik ben mij ervan bewust dat ik invloed heb op mijn toekomst door de keuzes die ik nu maak. Ik word enthousiast als ik aan mijn toekomst denk, omdat het nog vóór mij ligt en ik daar invloed op heb. Het is uiteindelijk de vraag hoe alles uitpakt. Maar één van mijn favoriete Bijbelteksten zegt : “Want Ik weet wat mijn plannen voor jullie zijn, zegt de Heer. Ik heb mooie plannen voor jullie. Plannen vol vrede, niet vol ellende. Want Ik heb een hoopvolle toekomst voor jullie“( Jeremia  29:11). Het is een belofte van God aan ons allemaal! Als je daarin gelooft, geeft dat je zoveel moed, hoop en vreugde!

Werk aan je toekomst want jij hebt de sleutels in handen om het beste van je leven te maken!

 

 

 

 

4 thoughts on “Je verleden, het heden en je toekomst

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *