” mama je bent uniek”

▪︎Niemand knuffelt jouw kind zoals jij dat doet
▪︎Niemand roept jouw kind zoals jij dat doet
▪︎Niemand disciplineert jouw kind zoals jij dat doet
▪︎Niemand heeft zoveel liefde voor jouw kind zoals jij dat hebt
▪︎Niemand kleedt jouw kind zoals jij dat doet
▪︎Niemand speelt met jouw kind zoals jij dat doet
▪︎Niemand begrijpt jouw kind zoals jij dat doet
▪︎Niemand verzorgt jouw kind zoals jij dat doet
▪︎Niemand knuffelt jouw kind zoals jij dat doet

Mama je bent uniek!

Als moeder krijg je te maken met allerlei onzekerheden. Ik ben nu 7 jaar moeder en ik geniet van iedere fase. Wanneer ik terugdenk aan de tijd dat ik pas moeder was… pff wat een perfectionist was ik.
Aan de ene kant niet gek, omdat het je eerste kind is en je het beste voor hebt met je kind. Maar er zijn grenzen hoor jongens… moederschap kan heel overweldigend zijn. Ik heb tot nu toe verschillende dingen geleerd over moederschap. En ik geloof dat je als moeder blijft leren, omdat iedere fase waar je kind zich in verkeerd nieuw en onbekend is.
Ik hoor vaak om me heen, dat dames voordat ze moeder worden al bedenken wat voor moeder ze willen zijn. Nou ik niet, ik wist één ding zeker en dat is een goede moeder zijn, hoe of wat, geen idee. Ik zie wel dacht ik en ergens ging ik er ook vanuit dat het allemaal vanzelf zou gaan.
Je moederinstinct wordt meteen in gang gezet na je bevalling. Zo bijzonder vind ik dat. En de rest leer je gaandeweg.

Ik kan alle kanten opgaan als het gaat om moederschap. Maar ik wil in deze blog even stil staan bij het feit dat wij als moeders allemaal uniek zijn. Er hoort geen sprake te zijn van concurrentie in moederschap.

Kort na de bevalling van mijn oudste dochter kreeg ik van alle kanten verschillende adviezen, over zaken als: het baden, kleden, voeden en omgang van mijn kind. En dat is allemaal goed bedoelt en is ook prima. Alleen als iets je wordt opgelegd, vind ik dat je te ver gaat. Iedereen is uniek en doet alles op zijn eigen manier. Daarnaast is ieder kind anders. Wat werkt voor jouw kind hoeft niet voor mijn kind te werken.
Door de jaren heen heb ik echt geleerd dicht bij mezelf te blijven, op verschillende wijzen ben ik mezelf tegengekomen.

Om maar eens een voorbeeld te noemen: mijn dochter zat op de peuterspeelzaal, ze kon het heel goed vinden met een schattig jochie, ze waren destijds allebei 3,5 jaar. Op een dag zag ik dat jochie met zijn vader leuk zonder zijwielen fietsen naar de peuterspeelzaal, ik dacht bij mezelf als hij het kan, dan moet mijn dochter het ook kunnen.
3,5 jaar vond ik wel overdreven vroeg hehehe dus heb ik gewacht totdat ze vier jaar werd. Inmiddels zat ze op de bassischool en zag ik steeds meer kindjes zonder zijwielen fietsen naar school. Dus ik begon zomaar druk te voelen. Ik heb mijn man gevraagd om die zijwielen van haar fiets te gooien en ging met haar aan de slag (arm kind haha). Tijdens het oefenen viel ze op de grond en toen was mevrouw ook gelijk klaar lol..
Toen dacht ik, waar ben ik mee bezig, het komt vanzelf wel! Ze zal het zelf wel aangeven wanneer ze er klaar voor is. Paar maanden later kwam ze zelf naar me toe en zei: “mama ik wil leren fietsen zonder zijwielen.” Het was zomertijd dus dat kwam goed uit! Ik heb gelijk de fiets gepakt en we gingen op stap. Nou mijn meisje stapte de fiets op en ging gewoon fietsten! Ik was in het begin nog bang dat ze weer zou vallen, dus hield ik de achterkant vast tijdens het fietsten. Op een gegeven moment zei ze “mama je hoeft niet vast te houden ik kan het zelf.” Dus liet ik haar los en daar ging ze hoor! Ik was super trots natuurlijk. In één dag had ze het fietsen door. Ik kan je nog meer voorbeelden geven, maar dan wordt mijn blog te lang.

Inmiddels doe ik lekker wat ik vind passen bij mezelf en bij mijn kind. Ik leer van andere moeders, maar ik weiger om mezelf of mijn kinderen te vergelijken, want daar schiet ik niks mee op.

Mijn conclusie is dus dont compete with other moms. Your child is unique and you are unique … Breng jouw kind groot in jouw uniekheid en niet zoals een ander of om te voldoen aan de verwachtingen van anderen. Jij bent specifiek uitgekozen voor jouw kind voor een reden. Het zit al in je, al denk je soms van niet. En de kids herinneren mij er zo nu en dan aan (dat doen ze onbewust). Door hele kleine dingen zoals “mama niemand maakt kip zoals jij dat maakt, ik vind jouw kip de lekkerste.” Hahaha kids.
Niemand kan je kinderen opvoeden en verzorgen zoals jij dat doet. Its okay to ask for advice, ik ben daar zeker een voorstander van! Maar wij gaan de mist in als wij onszelf gaan vergelijken met andere moeders en dan denken dat wij het niet goed doen. To be a mom is a gift, use that gift to bless your children.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *