Vrienden voor het leven

De afgelopen jaren ben ik erachter gekomen dat je een goede vriend/vriendin niet zomaar voor lief moet nemen. Als ik met iemand een goede klik had of gezellig mee kon chillen, dan gaf ik dat gelijk de stempel “vriendin.” Terwijl de harde waarheid leert, dat het niet gelijk vriendschap hoeft te zijn.

Iemand kan de ene dag met je lachen en chillen en de andere dag zo je de rug toe keren. Waar is de vriendschap dan? Het klinkt cliché, maar in mijn dieptepunten heb ik ware vriendschap leren kennen. Degene die er dan ook echt voor me klaar staan in verschillende opzichten i call a friend. En als dezelfde persoon er nog voor me is en samen mijn blijdschap deelt wanneer alles voorspoedig gaat, i call a friend.

Maar ook als er even niets gebeurt in mijn leven en die persoon er nog voor me is i call a friend. Zelf ben ik ook bewuster gaan nadenken over wat voor vriendin ik ben. Ik heb ook mijn flaws, maar zolang ik ruimte laat voor groei en verbetering zit ik op de juiste weg.

Ik ben een persoon die graag een luisterend oor biedt en graag de andere bemoedigd en helpt. En daar is ook wel eens misbruik van gemaakt in het verleden. Wanneer ze het moeilijk had wist ze mij te vinden, maar wanneer het goed ging werd ik aan de kant gezet. Ik heb het geweten! Ik heb geleerd om te onderscheiden wie echt een vriendschap relatie wilt opbouwen en degene die je gewoon als een tijdelijk iets ziet. Verder is het ook zo dat er bepaalde vriendschappen zijn die maar voor een bepaald seizoen in je leven goed is. En dat het later vervaagd of helemaal niet meer is. Ik heb geleerd daar vrede mee te hebben en het los te laten. En ik denk dat het zo je lifetime doorgaat. Er komen mensen in je leven voor een bepaalde tijd en dat is dan goed. En er zijn vriendschappen die er voor altijd zullen zijn. Maar je hebt ook vriendschappen waarvan de band een periode goed is en een andere periode minder goed. Maar dat de vriendschap wel staande houdt.

Ik vind vriendschap erg belangrijk in mijn leven, het is erg gezond voor de mens, of je een partner hebt of niet. Natuurlijk als je een partner hebt is dat je beste vriendschap en dat hoort ook de fundament te zijn van je relatie vind ik! Maar daarbuiten is het ook belangrijk om beide andere vriendschappen te hebben. Ik heb ervoor gekozen om me niet teveel te mengen in verschillende vriendschappen. Dat vraagt teveel energie en daarnaast is het negen van de tien keer niet echt. Ik heb leren onderscheiden wat ware vriendschap is en daar steek ik ook me tijd en energie in. Al zijn het er twee of drie, i am good.

Ik heb hieronder wat definities van vriendschap opgezocht en vul het aan met mijn eigen mening over dat punt:

Vriendschap betekent dat je bekend bent met de persoonlijkheid van een ander. Klopt! Als je iemand niet goed kent kan je die persoon geen vriend/vriendin noemen.

Vrienden hebben vaak dezelfde voorkeuren, smaken, interesses, doelen en passies.Met de nadruk op VAAK, je kan een goede vriend hebben die totaal andere interesses heeft of passies. Maar dat je degene gewoon support daarin en zo ook jullie vriendschap in stand houdt, omdat jullie op andere gebieden wel goed klikken.

Wederzijdse verlangen naar kameraadschap.Hoe teleurstellend is het als je erachter komt dat iemand waarvan je dacht een vriend(in) te zijn, jou totaal niet zag als een vriend(in). Maar een ‘kennis’ of andersom. Ik heb het andersom wel een keer mee gemaakt. Ik was voor iemand echt een vriendin maar voor mij was die persoon niet een echte vriendin. Degene had minimale interesse in mijn leven en in als mij persoon. Alles draaide om haar, ken je dat? Maar ik vond dat lastig aan te geven. En daarnaast merk je al snel dat het contact minder wordt, omdat het op een gegeven moment alleen maar eenrichtingsverkeer wordt.

Ware vriendschap heeft met acties te maken: iets voor een ander doen terwijl je er niets voor terug hoeft te krijgen; het met elkaar delen van gedachten en gevoelens zonder bang te hoeven zijn voor veroordeling of negatieve kritiek.Yass! Dit is mijn favoriete definitie, een ware vriend bouwt op en breekt niet af. Een ware vriend geeft je een goed gevoel en niet een naar gevoel. Je kan jezelf zijn zonder oordeel, je vertrouwt die persoon en is loyaal aan jou en jij aan de persoon.

Als je dit zo leest lijkt het wel tools voor een liefdesrelatie! Maar zo zie je ook maar weer dat je liefdesrelatie gebaseerd moet zijn op een hechte vriendschap! Zo hou je het vol anders wordt het zwaar.

Hier wil ik het bij laten, ik hoop dat je hier wat aan hebt en je gaat nadenken over de “vriendschapen” in je leven.

Ciao!!

bronvermelding definities vriendschap : allaboutGod.com

6 thoughts on “Vrienden voor het leven

  1. Mooie blog hoor. In deze fase met 2 kleine kids vind ik het wel lastig om tijd te investeren in vriendschappen, oud en nieuw terwijl het wel belangrijk is! Bij mensen die je langer kent ben je blij met de basis die al gelegd is, maar bij de nieuwe moet je het al gauw doen met een klik die je wel of niet voelt. In beide gevallen blij als je elkaar even kunt bellen of appen maar face to face lukt niet meer zo gauw – zoals ik zou willen. Keuzes.

    1. Het is ook niet makkelijk, maar wel gezond! doe wat in jou leven past op dit moment. Echte vrienden begrijpen je wel! in deze tijd van social media is face timen af en toe ook een leuke middel om contact te houden 🙂 xxx

  2. WoW weer een hele goede een mooie blog, toen ik het aan het lezen was ging ik zelf ook nadenken over mijn vriendschappen. En inderdaad wat er in jou blog staat kan ik bij een aantal zo geheten vrienden heel erg terug vinden.😕. Een blog om goed over na te denken
    Thanks for this blog💋

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *